Behandeling

Een virus is niet hetzelfde als een bacterie. Daarom helpen antibiotica (middelen tegen bacteriën) niet tegen hepatitis C. Er zijn wel andere medicijnen om hepatitis C te behandelen.

 

Jarenlang bestond de behandeling uit injecties met het middel ‘(peg-)interferon’, eventueel in combinatie met pillen met het middel ‘ribavirine’. Alhoewel veel mensen hier baat bij hadden (40-70%), was er ook een groot deel van de patiënten waarbij het medicijn niet werkte of heel veel bijwerkingen had, waardoor de behandeling niet afgemaakt kon worden.

 

Sinds 2011 zijn er steeds meer nieuwe medicijnen op de markt gekomen voor de behandeling van hepatitis C: de ‘direct acting antivirals’ (DAA). Deze pillen werken beter dan de oude behandeling. Ongeveer 95% van alle patiënten geneest hiermee van de hepatitis C infectie. Daarnaast worden de medicijnen zeer goed verdragen door de meeste patiënten.

Iedereen mag tegenwoordig met deze middelen behandeld worden. Sinds eind 2015 worden steeds meer van de DAA’s vergoed door Nederlandse zorgverzekeraars. Enkele voorbeelden zijn Sovaldi, Harvoni, Exviera, Viekirax, Epclusa, Zepatier, Maviret en Vosevi. Welk medicijn het beste is om iemand te behandelen en hoe lang iemand moet worden behandeld, hangt onder andere af van het soort virus (het genotype), de behandel voorgeschiedenis en of er cirrose aanwezig is. Dit zal de behandelaar samen met de patiënt bekijken.

 

Door hepatitis C op tijd te behandelen voorkom je het ontstaan van fibrose of cirrose. Als er al vergevorderde fibrose of cirrose aanwezig is, is het nodig om levenslang ieder halfjaar op controle te blijven komen bij een specialist. Als de cirrose zo erg wordt, dat de lever zijn functie niet meer goed kan uitvoeren, is levertransplantatie een laatste optie.

 

Als iemand het virus kwijt is, bijvoorbeeld na behandeling, kan hij/zij nog steeds opnieuw geïnfecteerd raken met hepatitis C. Je wordt na een infectie dus niet immuun voor het virus.

Hepatitis behandelcentra

Een aantal ziekenhuizen is een gecertificeerd hepatitis behandelcentrum (zie afbeelding). Dit betekent simpelweg dat deze centra meer ervaren en gespecialiseerd zijn in het behandelen van hepatitis. Zij moeten voldoen aan bepaalde criteria die opgesteld zijn door de Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm-, Leverartsen en de Nederlandse Internisten Vereniging. In ieder centrum zijn minimaal twee ervaren specialisten op het gebied van virale hepatitis werkzaam. Zij worden ondersteund door één of meerdere verpleegkundigen die extra onderwijs hebben gevolgd over virale hepatitis en die ervaring hebben met hepatitis patiënten. In principe is het de bedoeling dat alle patiënten met hepatitis C verwezen worden naar een dergelijk centrum. Klik hier voor een actueel overzicht van alle hepatitiscentra.