CELINE

Alle eerder uitgevoerde heropsporingsprojecten, samen met de ontwikkeling van het Nationale Hepatitis Plan (40), hebben ervoor gezorgd dat er een landelijk heropsporingsproject is opgezet. CELINE (afkorting voor “Hepatitis C eliminatie in Nederland”) beoogt zo veel mogelijk hepatitis C patiënten die uit zorg zijn verdwenen opnieuw te koppelen aan zorg. Dit wil men bereiken door laboratoriumgegevens en dossiergegevens te gebruiken. Dit project is halverwege 2018 van start gegaan en zal ongeveer 3 jaar duren. Het wordt gecoördineerd vanuit het ErasmusMC in samenwerking met het LUMC (lichtblauwe regio op de afbeelding), het AmsterdamUMC (donkerblauwe regio) in samenwerking met het UMCU (regio Noordwest Nederland) en het Radboudumc (grijze regio). Het REACH project in Utrecht (38) valt onder het CELINE project.

 

 

 

 

 

 

In de afbeelding links ziet u welke delen van Nederland nog niet aan retrieval hebben gedaan (rood), welke gebieden in het verleden een project hebben gedaan (blauw), waar CELINE is gestart (geel) en waar CELINE is afgerond (groen).

 

Bent u iemand die ooit gediagnosticeerd is met hepatitis C, maar nooit genezen is? Dan krijgt u mogelijk binnenkort een oproep. Woont u in een van de regio’s waar CELINE afgelopen is en heeft u geen oproep gekregen? Neem dan contact op met uw huisarts, die kan u (opnieuw) verwijzen naar een hepatitis behandelcentrum.