Moet ik me laten testen?

Zoals eerder besproken, zijn er een aantal risicogroepen waarbij hepatitis C vaker voorkomt: eerste generatie migranten, personen die injecteerbare drugs gebruik(t)en, homo- en biseksuele mannen en mensen die bloedproducten hebben ontvangen voor 1992.

Het is onmogelijk om voor iedereen een goed passend advies te geven, maar in het algemeen wordt u geadviseerd zich te laten testen op hepatitis C als:

 • U een eerste generatie migrant bent uit een land waar hepatitis C veel voorkomt.
 • U in het verleden risico heeft gelopen door:
  • Gebruik van injecteerbare drugs of gebruik van drugs via een basepijp. Overdracht van hepatitis C kan al optreden na het eenmalig gebruiken van een besmette naald.
  • Ontvangst van bloed(producten) voor 1992, het jaar waarin de standaard screening van donorbloed in Nederlands op hepatitis C werd ingevoerd.
  • Het hebben van onbeschermde anale seks of seksuele praktijken. Dit geldt met name als u een man bent die seks heeft (gehad) met een man en/of als u of uw partner hiv-positief is.
  • Als homo- of biseksuele man onbeschermde anale seks hebben gehad in combinatie met een aantal andere risicofactoren. Als de seks minder dan 6 maanden geleden plaats heeft gevonden kunt u hierover een testadvies krijgen via de pagina ‘Moet ik me testen’ van NoMoreC. Als u gewaarschuwd bent door een sekspartner dat hij hepatitis C heeft, dan dient u in alle gevallen te testen, ongeacht of u wel of niet anale seks heeft gehad.
 • U tegenwoordig risicovol gedrag uitoefent, namelijk:
  • Gebruik van injecteerbare drugs of gebruik van drugs via een basepijp. Overdracht van hepatitis C kan al optreden na het eenmalig gebruiken van een besmette naald.
  • Als homo-of biseksuele man onbeschermde anale seks hebben in combinatie met een aantal andere risicofactoren. Wilt u specifiek weten wat risico geeft kijkt u dan op deze pagina van NoMoreC.nl. Voor zowel hiv-positieve mannen als hiv-negatieve mannen die PrEP gebruiken is het advies om vier keer per jaar op hepatitis C te testen.

Als u geen van bovenstaande risicofactoren heeft (gehad), maar langere tijd heeft samen gewoond met iemand die hepatitis C heeft waarmee u mogelijk tandenborstels of scheermesjes mee heeft gedeeld, kan het verstandig zijn om u te laten testen. Ook als u een tatoeage of piercing heeft laten zetten in het buitenland of in een shop waar de hygiëneregels mogelijk niet nageleefd werden, kan het verstandig zijn u te laten testen. Er bestaat een kleine kans dat hepatitis C overgedragen wordt van moeder naar (ongeboren) kind, tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling. Het kan daarom verstandig zijn om u te laten testen als uw moeder hepatitis C-positief was tijdens de zwangerschap. Bespreek dit soort scenario’s met uw arts.

 

Ga naar uw (huis)arts als u denkt symptomen te hebben waarvan u denkt dat ze mogelijk veroorzaakt worden door hepatitis C.