Screening

Eerdere projecten

Screening van bepaalde bevolkingsgroepen om nog niet-ontdekte gevallen van hepatitis C te ontdekken is een belangrijke stap in eliminatie van hepatitis C. De afgelopen jaren zijn er verschillende screeningsprojecten uitgevoerd in Nederland, zowel groot als kleinschalig. Een paar projecten zijn uitgevoerd in de algehele bevolking, maar het merendeel is uitgevoerd in risicogroepen. De projecten zijn samen te vatten in de volgende cijfers:

32 projecten in totaal uitgevoerd

5 projecten in de algemene bevolking

24 projecten in individuele risicogroepen

3 in meerdere risicogroepen tegelijk

42 regio’s hebben een project uitgevoerd

Amsterdam is koploper met 16 projecten

0-90% van de mensen was antistof-positief

Dit percentage is sterk afhankelijk van welke risicogroep er getest wordt

Als u meer wilt weten over alle screeningsprojecten die tot nu toe zijn uitgevoerd in Nederland, leest u dan verder. We bespreken eerst kort de resultaten van de projecten, waarna we in de paragraaf ‘Succes eerdere projecten en plan voor de toekomst’ ingaan op hoe we deze resultaten moeten interpreteren. Daarnaast schetsen we een beeld voor de toekomst.

 

Een aantal begrippen zijn nodig om de tekst hieronder te begrijpen:

  • Antistoffen: dit zijn afweerstoffen die het lichaam zelf maakt om een ziekteverwekkers (vaak een virus of bacterie) aan te vallen. Ook nadat iemand genezen is, blijven deze antistoffen aanwezig in het bloed, om bij een volgende infectie met dezelfde ziekteverwekker sneller een afweerreactie op te wekken en dus sneller te genezen. Als iemand antistoffen in het bloed heeft, zeggen we dat die persoon antistof-positief is. Wanneer iemand alleen antistoffen in het bloed heeft, maar geen RNA, kan deze persoon hepatitis C niet overdragen aan andere personen. We spreken dan van doorgemaakte/genezen hepatitis C.
  • RNA: dit is onderdeel van het virus zelf. Wanneer een persoon RNA in het bloed heeft, zeggen we dat deze persoon RNA-positief Als dit RNA langer dan 6 maanden aantoonbaar is in het bloed, spreken we van chronische hepatitis C. Deze persoon kan hepatitis C dan overdragen aan andere personen. Als iemand geneest van hepatitis C verdwijnt het RNA uit het bloed. De persoon kan het virus dan niet meer overdragen aan anderen.
  • Prevalentie: de prevalentie is een percentage dat iets zegt over hoe vaak een ziekte (in dit geval hepatitis C) of een bloedtestuitslag voorkomt in een bepaalde groep. Als bijvoorbeeld 10 van de 100 geteste personen hepatitis C antistoffen in het bloed hebben, is de prevalentie van antistoffen 10% ((10/100) * 100%) in deze populatie.
  • Eerste generatie migranten: dit zijn mensen die geboren zijn in een ander land, waarna ze geëmigreerd zijn naar Nederland. Dit is anders dan tweede generatie migranten, die zelf in Nederland geboren zijn maar minimaal één ouder hebben die in een ander land geboren is.

Algemene bevolking

Migranten

Personen die drugs gebruiken

Homo- en biseksuele mannen

Mensen die bloed(producten) hebben ontvangen vóór 1992

Meerdere risicogroepen tegelijk

Succes eerdere projecten en plan voor de toekomst